Prova-på-tångdykerska

För några veckor sedan skickade jag några ”hej-jag-söker-timjobb”-meddelanden till olika ställen jag var nyfiken på. En av dessa svarade omgående att de behövde extra hjälp ibland. Så idag kom dagen då jag var ute med Linnea och Jonas som driver företaget Catxalot för att prova på hur det är att skörda tång, och för att snacka lite.

Det var kanonroligt! Vi åkte ut till Tjurpannan och där klev Linnea och jag ut i vattnet och klippte rörtång, knöltång och blåstång. Jonas i våtdräkt snorklade fram fingertång, sågtång, havssallat och karragenalg. Vattnet var varmare än jag trodde och även om det kändes märkligt att stå upp till låren i vattnet på halkiga stenar iklädd trosor, ylletröja och fleecejacka medan dyningarna hela tiden försökte välta omkull mig, så trivdes jag utmärkt!

img_8242

Fingertång (Laminaria digitata)

Man ska ”frisera” tångruskorna fick jag lära mig; klippa av de fina nya skotten men undvika det gamla sega och spara rötterna. Dels för smaken men särskilt för att tången ska kunna fortsätta växa. Man skulle se skillnader på färg, yta, och undvika påväxt. Så mycket olika saker att ta hänsyn till, och så mycket fantastiska fakta om rikedomen vi har i havet… Det var mycket information och det snurrar duktigt i skallen nu kan jag lova! Men de kan verkligen sin sak och brinner för det de gör, så det var ju omöjligt att inte bli smittad! Så nu har min kunskapshunger vaknat 🙂

img_8243

Sågtång (Fucus serratus)

Linnea och Jonas har dessutom ett förhållningssätt till havets resurser och till sitt företagande som jag känner den djupaste glädje och respekt inför (läs deras manifest här), så jag ser fram emot att få kliva in som extra tångdykerska när de behöver assistans.

Spännande! Här ska pluggas! Jag börjar med en lättare repetition av dagens lärdomar:

bild-2016-09-24-kl-15-35

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.