Tiny erfarenheter kring inomhusklimat

posted in: Blogg, Hjulhuset, Ställer om | 3

Okej, nu har jag snart bott i hjulhuset ett helt år. Dags att rapportera om hur det känns. För det KÄNNS :-). Det som helt klart sticker ut mest är hur nära ute känns inne när man bor tiny. Inte så konstigt kanske. Liten boyta och förhållandevis tunna väggar gör så att huset inte lagrar någon temperatur särskilt länge.

Sommartid blev det fort alldeles för varmt inomhus. Jag lärde mig snabbt dra för gardinerna för att motverka växthuskänslan, men det räckte ändå inte. Det blev lätt över 30 gr uppe på loftet. Jag är väldigt glad jag valde att sätta in två öppningsbara fönster på sovloftet, på så vis blev det i alla fall lite sval nattluft som kunde fläkta igenom. Men det räckte inte riktigt så jag kröp till korset och köpte en eldriven fläkt också. På så vis blev de varmaste nätterna drägliga. En tanke inför nästa sommar är att skaffa markiser för de fönster som vetter mot söder, alternativt att spänna upp en skuggande markisväv eller ett gammalt segel utanför. Om jag kommer så långt som att bygga en altan på den sidan vill säga. Vilket i sin tur beror på om jag hittar min permanenta plats (det kanske har lossnat på den punkten, jag återkommer om det i ett inlägg längre fram). Men även med en stor markis kommer inte problemet vara löst; hela huskroppen blir ju snabbt varm i gassande sommarsol, så jag kommer nog inte ifrån nattfläkten.

Väggar mot syd, sydväst. Stora fönster, vilket fångar mycket sol, mycket värme.

Hösten var trivsam, jag började elda så smått i kaminen så fort den var installerad. Lärde mig raskt hur snabbt det går att tända och hur snabbt det blir bastu inomhus. Det tar en kvart från kyliga 11-15 grader till gräsliga 30 grader. Efter hand lärde jag mig elda lagom, och hålla liv i elden lite lagom, och jag lärde mig hur många timmar huset håller dräglig värme inomhus innan det är dags att tända på nytt. Jag lärde mig var begreppet ”kaffeved” kommer från. Det är såklart de tunna stickorna man eldar med litegrann när man bara vill koka upp kaffevatten men inte få bastu inne 🙂

När kylan slog till i februari räckte det inte med enbart vedeldning, det blev svinkallt inomhus framåt småtimmarna. Jag hade ingen lust att sätta väckarklockan för att elda nattetid, så jag skaffade mig ett oljefyllt element. För att spara så mycket pengar och tid som möjligt experimenterade jag med att alternera och kombinera vedeldning och eluppvärmning.

Experimentets slutsats så här långt är att det blir lagom balans om elementet är inställt på låg värme vilket gör att det går igång enbart nattetid. Morgontemperaturen är då ca 12-15 gr när jag vaknar. Då tänder jag en brasa och det blir snabbt mysigt så jag kan njuta av morgonteet framför brasan. Under dagens lopp eldar jag med ca 4-10 värmeloggs (beroende på hur kallt det är ute), varav den sista laddningen sker ungefär mellan 21-22. Det är lite kruxigt, för om jag lägger på precis innan jag lägger mig så blir det för varmt på loftet, upp emot 28 gr. Ofta somnar jag faktiskt med öppna loftfönster, och den kalla nattluften väcker mig några timmar senare för att stänga dem 🙂

Den kallaste perioden hängde jag draperier för fönstren (Har inte satt upp gardiner. Än…) Men det resulterade i följande:
…TJOCKT med is på insidan av det största fönstret, som, är jag rädd, inte är särskilt bra… Så går det när man handlar begagnat. Önskar så här i efterhand att jag hade köpt nya fönster, eller åtminstone bättre begagnat. Men snyggt är det ändå 🙂

När jag inte är hemma håller elementet 10-14 gr, vilket tycks funka bra fastän det inte eldas i kaminen då. Det har förvånat mig lite, då jag har uppfattat det som att elementet egentligen är lite för klent. Jag gissar att det kan bero på solens instrålning genom fönstren, det värmer också, trots frostgrader ute. Jag har heller inte varit borta långa perioder i sträck, så jag är inte helt säker. Kanhända är elementet, ett billigt variant med digital termostat och digital display, inte det mest pålitliga och kanske slår det på och av lite som det vill, oavsett vilken temperatur jag anger.

Vid några tillfällen provade jag att enbart värma med elementet, elförbrukningen fördubblades då, men inte trevnaden, för jag saknade den goa värmen som kommer från kaminen. Kölden utanför när det var som kallast (ca 12-17 minusgrader) trängde verkligen in genom väggarna och även om inomhustemperaturen visade 20 gr så kändes det mycket kallare pga att väggar och golv strålade kyla. Kaminens värme jagar effektivt bort kölden ur väggarna 🙂

Temperaturen en kall och tidig morgon, nere vid golvet. Uppe på loftet visade mätaren 18,7 gr och luftfuktighet endast 24.
Så mycket skiljer det sig mellan golv och loft.

För att hålla koll på elförbrukningen har jag installerat en elmätare. Under den kallaste månaden gick det åt ca 9 kWh per dygn, inklusive hushållsel (kylskåp med frysfack och belysning och dator). Åtgången på värmeloggs under samma period var i snitt 7 st/per dag. En värmelogg ger 4 kWh värmeeffekt, så det blir 28 kWh per dygn.

Jag betalar 1,60kr per kWh el till Michael, enligt överenskommelse. Värmeloggsen kostar 2,75kr/st (99kr för tre paket på Granngården). Så den kallaste månaden gick det åt ca 35kr/dygn i uppvärmning. Men redan nu, när utomhustemperaturen ligger runt 0-strecket, har elförbrukningen minskat till ca 6kWh per dag.

Sammanfattningsvis känner jag mig rätt nöjd med erfarenheterna så här långt. Det går ju rätt bra, men jag vill verkligen poängtera för er som går i planeringstankar att bygga eller skaffa ett tinyhouse på hjul att det här med att förhålla sig till inomhusklimatet kräver ett helt annat engagemang än att bo i villa eller lägenhet.

En lösning vore ju att bygga rejält tjocka väggar men då blir det smalt och trångt inomhus. Och frågan är om det skulle göra större skillnad då huset är så litet att det saknas massa som kan lagra värme/kyla.

Så ta med detta i beräkningen, ni som planerar 🙂

Lite om skalets konstruktion inifrån och ut:

Väggar: Liggande panel 12 mm, iCell cellulosaisolering i skivor (45mm stående + 70mm liggande), plywoodskivor 12 mm, luftspalt 25 mm, ytterpanel liggande 22mm.

Tak: Väggplywood 12 mm, ångbroms, iCell 170mm+45mm, vindpapp, luftspalt 30mm, råspont, 2 lager takpapp.

Golv: furugolv 28mm, lump-papp, iCell 170mm, oljebehandlad masonit.

3 Responses

 1. Thomas

  Luft in och luft ut , så en bra ventilation är inte fel. Antagligen blir det mycket fukt inne när du kokar mat eller the vatten , om du inte har en köksfläkt ovanför spisen. Då behöver du någon ventil som tar in luft och en som tar ut fukt i rummet. Polar pumpen har grejer https://www.polarpumpen.se/. Din lilla kamin kan ju vara för liten också , en täljstenskamin vore något för dir lilla hus , täljsten lagrar värmen längre…föresten så har jag 2 st markiser som är 2,15 långa som du kan få om du vill ha
  Thomas

 2. Thomas

  Till nästa vinter kan jag tänka mig att du skulle behöva ha något som täcker öppningen under huset runt om , där drar det nog riktigt kallt när det blir minus grader , då blir ju golvet riktigt kallt. På gamla torp så finns ju en grund av sten som huset står på , då brukar man få stänga katt hålen med något för att minska kylan.. jag lider med dig när jag ser vad du har frusit . När jag flytta in i mitt gamla soldat torp så fanns det bara en liten kamin och en vedspis och då frös jäkligt , kaminen dög inte på långa vägar . Men du får säkert till det till slut
  Det ska bli spännande att följa ditt hus

  • Kim de Bruin

   Tack för omtanke och tips 🙂 Har varit inne på det där med att stänga under huset, runtom, typ med halmbalar, men eftersom jag är mer rädd för fukt än jag är besvärad av kyla så bestämde jag mig för att låta bli. Lägger på några extra mattor på golven vintertid :-)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.