Seriöst?

posted in: Blogg | 2

Gick en kvällspromenad nere vid hamnen igår. Räktrålarna kom in för att landa sin fångst, jag stannade och tittade en stund. Njöt av att vara Grebbestadsbo; vilken ynnest att få uppleva detta. Doften av hav och räktrålare, och synen av rediga fiskaregubbar som varit ute och tampats med båt, vindar och vatten. Mmm….

Så körde en bil fram och parkerade, en mörkblå skåpbil med Mycket Stora Bokstäver på sidan. Det var första gången jag såg den här bilen.

Jag läser ganska fort. Jag uppfattar symboler ganska fort. Jag tror de flesta gör det.

Min hjärna registrerade bokstäverna såhär, innan jag hann tänka efter:

”Herr Hafs och Vattenmyndigheten” Det såg ut som ett skämt. En skåpbil som gjorde anspråk på att tillhöra ett litet teatersällskap som turnerade med en barnföreställning som handlar om en slarvig farbrors mödosamma äventyr med eller mot en myndighet.

Ut klev två kepsförsedda personer. Det låste sig i min hjärna. Var detta Dolda kameran? Men ut klev alltså två tvättäkta myndighetspersoner, helt uppenbart ute på uppdrag för att kontrollera fiskebåtarnas landning.

Hjärnan fick förvånat backa i sitt resonemang. Läsa en gång till.

Bilens bokstäver var dessa:

hav-logotyp-gra-svart-437x188px

Jag kunde inte tro mina ögon. Tänkte det måste vara en ovanligt korkad/obildad/ung person som fått kladda dit bokstäverna på bilen. För det var så himla otroligt fel. Felfel! Det MÅSTE ju vara bindestreck efter ”Havs”. Och vattenmyndigheten är ETT ORD, det får inte vara särskrivet! Och inte ha stor bokstav!  Man KAN INTE skriva så! Det är FEL, det ser IDIOTISKT ut!

Givetvis såg därmed myndighetskepsarna också rätt idiotiska ut. Inte deras fel, men så går det när man tvingas köra omkring i en bil som basunerar ut IDIOTI.

Jag var tvungen att googla detta märkliga språkliga myndighetsmysterium. Och jodå, Havs – och vattenmyndigheten kände till det här dilemmat, men förklarade tålmodigt för oss dumskallar på sin hemsida:

”Inget bindestreck?

HaVs logotyp består av en ordbild, i en sparsmakad bokstavsform med en liten detalj som sticker ut och gör den unik. Logotypen ska signalera stabilitet och seriositet och det ska vara lätt att förstå att vi är en statlig myndighet.

När man skriver Havs- och vattenmyndigheten i text använder man naturligtvis bindestreck och litet v på vattenmyndigheten. Men logotypen är en så kallad ordbild, där designern skapat en bild av myndighetens namn och då tagit sig konstnärlig frihet.”

Ja, men tack! Där har vi alltså förklaringen: det ÄR ingen text, utan en ”ordbild” och designern har tagit sig en ”konstnärlig frihet”! Vilket (ska) signalera ”stabilitet och seriositet”!

Hm. Jag tycker inte designern har lyckats. Det ser ju ut som text. Min hjärna registrerar det som text i första hand, inte som en konstnärligt utformad logotyp. I min värld framstår hela myndigheten plötsligt som ytterst oseriös på grund av sitt beslut att säga ja till den här loggan. Vet inte riktigt om det är så. Kanske ska fråga en räkfiskare?

p1020458

2 Responses

  1. Per-Inge Bergman

    Suck. De hade varit bättre om dom där herrarna hade skickats att jaga bus i Bergsjön o Kortedala istället, men det klarar dom inte av. Lättare att ta fast en fiskare som kanske kommit 10min för tidigt i land eller missat några siffror i en digital loggbok..Sverige idag.

    • Kim de Bruin

      För många regler som skapats för snabbt och för många paragrafryttare! Illa…!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.