Jävla subba!

posted in: Blogg | 0

Fyfan! Bunta ihop och slå ihjäl bara!

Jo. Jag känner också så. Ofta. Läser något, får reda på något. Slaget i magen liksom, hettan i pannan, hjärtat som bultar; Nä, nu jääääävlar får det räcka! Det här är inte klokt! Så här får det bara inte gå till! Vad gör dom egentligen, dom där idioterna (som bestämmer)?

Det finns så mycket att bli rädd och upprörd över. Så mycket som behöver rättas till i det här samhället som ibland inte går att känna igen.

Men ärligt talat, kära medmänniska. Hur ofta i ditt liv har du verkligen känt att de där orden fungerar? Att den du riktar dem till ändrar på sig, skamset ber om ursäkt? Eller tvärtom, att den som använder de orden mot dig får dig att inse att du nog var fel ute? Hur ofta har det hänt, när någon exploderar, kallar dig för en subba, en idiot, eller värre, att ”såna som du borde få ett skott i pannan”? Höll du med dem? Förstod du bättre, sa förlåt?

Inte ofta? Nej, troligen aldrig. Det som hände inuti dig de gångerna var att du vill försvara dig, med alla medel. Du ville försvara din rätt. Du fick inte den respekt du var ute efter. Den andra lyssnade inte, och du ville absolut inte lyssna på den idioten heller. Istället blev det gräl, kanske slagsmål, i värsta fall hamnade ni bortom möjlighet till försoning.

Det där språket bidrar inte till en kreativ miljö som inbjuder till samtal och nya lösningar. De där orden visar att det är lilla barnets känslor som talar, inte den trygga vuxna människan.

Nu är det valår. Hur kommer just du själv bidra till att vi får de politiska ledare vi förtjänar? Genom att sprida hatiska ord eller genom att lyfta det politiska samtalet? Genom att själv ställa upp som kandidat? Genom att känna dig maktlös och hoppas att någon stark ledare ska fixa så allt blir bra? Genom att bidra till ett bättre samhälle i det lilla? Genom att lyfta fram de goda exemplen?

Älskade medmänniska. I ditt hjärta vet du vilket sätt som leder till förbättringar. Och du har så mycket makt, du är så stark! Varje ord du yttrar. Känn efter. Andas. Räkna till tio. Välj orden med omsorg. Bjud in till samtal. Kliv fram!

Låt inte de arga idioterna ta över arenan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.