I våg

posted in: Blogg, Hjulhuset, Ställer om | 2

Äntligen. Nu är underredet i våg, dvs vattenpasset visar att det står i exakt rätt höjd i alla fyra hörn.

Det var ju inte bara, bara… Gräsmattan den står på lutar och givetvis hade vi inte lyckats förbereda marken innan underredet hamnade på plats. Så vi fick trixa och tänka och ändra. Underredet väger duktigt mycket, det är ju inget man rullar åt sidan lite så där för hand, som med en bilsläpkärra.

Men hjärnsynapserna har nu fått sitt träningspass, och min självkänsla är i balans igen. Bra.

Bygget kan börja.

Denna bild togs dagen underredet hamnade i trädgården. Snett och det lutar… Suck.
Där pallbockarna ska stå grävde vi gropar, ca 50 cm breda och lika djupa, och fyllde dessa med singel. Eftersom vi var tvungna att flytta underredet varje gång en grop skulle grävas tog det ett antal timmar.
Varje gång underredet skulle framåt eller backas använde vi bilen med dragkrok. Vi vågade dock inte köra för långt fram, ifall bilen inte skulle klara att knuffa tillbaka underredet uppför lilla grässlänten. Så att dra den i sidled fick bli med handkraft och intelligens. Domkraft på hjul på valaffischer – det rullade bra 🙂
Min arga min är bara för effektens skull. Allvarliga grejer…
Markplattor 50x50cm för att jämna ut trycket mot singelgropen. Att sedan börja palla under de sex pallbockarna var en matematikuppgift med flera nivåer av aha-upplevelser. Tur man har lite livserfarenhet med sig i bagaget, så vi slapp lära oss av alla tänkbara misstag, för då hade vi inte varit klara än. När man befinner sig på ett sluttande plan och börjar i fel ände så fortplantar sig felen på lustiga sätt. Underredet sviktade dessutom lite, det tippade lite åt olika håll på ojämna marken under hjulen och så fort man höjt i en hörna blev det fel i en annan. Men vi fattade snart att det var bäst att börja med pallbockarna närmast hjulen. Sedan gick det fort med resten. (och ja, vi hade faktiskt en lång aluminiumregel att mäta med det något korta vattenpasset på, men mätte utan den ibland, som på den här bilden)
Ena sidans hjulpar blev hängandes i luften, så jag grävde bort en del jord, la ett tjockt lager singel och en ekplanka släggades in under hjulen. Jag räknar med att hela konstruktionen kommer att sjunka ner och sätta sig när vi börjar bygga, så vi lär ju få justera höjden på pallbockarna under arbetets gång. De är specialtillverkade för det ändamålet.
Nu är underredet perfekt i våg, även om det inte ser ut så. Men jag litar mer på vattenpasset än på ögat. Nu återstår bara att börja bygga och hoppas att vi tänkt rätt!

2 Responses

  1. Stefan

    Whoh… gediget underrede syns det!
    Sen är det ju det där med att jobba i harmoni så att det är lustfyllt och spännande att dra på sig blåbyxorna. Andras förväntan och den egna motorn…
    En lärdom under livet.
    Jag håller tummarna Kim.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.