Glad, gladast

posted in: Blogg, Hjulhuset, Ställer om | 1

Fönstren tog såååå lång tid…. Usch och tvi, det var en pärs faktiskt. Men till slut var de tillräckligt målade på alla håll och kanter, och plötsligt vips, satt alla på plats. Och sedan gick det undan.

Idag kunde jag konstatera att allt är färdigisolerat, färdigdrevat och färdigtejpat. Michael håller som bäst på att sätta fönsterfodren på plats på utsidan. Huset är tätt. Idag åkte en värmefläkt in i bygget, och hela 10 grader uppnåddes. Jag röjde ut en massa byggskräp och sopade, för sent ikväll kommer Mirja och Anders och Leah, och jag vill visa hur fint det redan är.

Jag är glad, känner mig hemma redan!!

Här kommer bilder!

Rummet som Mirja, Anders och Leah brukar bo i när de kommer på besök fick bli målarrum. Skönt, då torkade det lite fortare än ute i garaget… De nya fönstren och karmarna skulle grundas och sedan strykas 2 ggr med täckande färg. På båda sidor. Olika kulör, vitt inne, rött ute. De begagnade fönstren och karmarna behövde skrapas, sandpappras, oljas, grundas och strykas 2 ggr på samma sätt. Pust. Jag ville ge upp. Många gånger. Tänkte ”det här kan jag ju göra till sommaren…”: men hur lätt är det att klättra på en stege och lyfta ner fönster ensam…?
Nä, just det.
Gammalt, men hyfsat välhållet. Kändes bra att ta hand om det här.
Nytt, och en fröjd att måla själv. Små missar här och var, det blir lite mänskligt på något sätt. Och det var kul att trycka fast gummilisten i sitt spår, även om det värkte duktigt i fingrarna efter fyra fönster.
Antagligen gjorde jag det onödigt krångligt. Jag kom på knepet på det sista… 😛
Är tyvärr rätt missnöjd med företaget Fönstermax, som sålde fönster och altandörrar till mig. Först en rejäl försening i leveransen, utan förklaring eller ursäkt. Sedan såg jag att vatten kommer in i springan mellan dörrarna. Ska få hjälp att justera dörrbladen så det blir ju lite tätare mellan dörrarna, men undrar ändå varför det inte sitter en list som täcker springan, om inte annat av värmeisolerande skäl, jag frågade dem… . Fönstermax svarar mig att det inte ska vara en list där. Ändå visar bilden på deras hemsida pardörr med list. Helt galet. Köp inte av dem…!
Jag får väl fixa en list själv då. Och begrunda det faktum att billigt inte alltid är bäst. Skyll mig själv….
Här är första försöket fönsterknektar! Sågat med sticksåg, snett och tokigt, men det funkade fint!
Michael sågade resten på lånad bandsåg, det blev mycket bättre. 19 stycken blir det.
Så här någonting ska det se ut. Och det ska bli mossgröna foder, och grå slamfärg på väggen. Och fönsterplåt under, men inte över. Jag ville ha en droppbräda/vattbräda (vet inte vad det heter) istället för plåt. Jag gillar att ha lite snickarglädje. Tycker inte det moderna sättet att göra fönsterfoder är snyggt alls, även om det påstås att det är byggnormsrättochriktigt…
På de begagnade fönstren fick vi borra helt nya hål för karmskruvarna.
Läskigt första gången, men jag blev kaxigare efter några hål.
Den här karmen kom alltså ursprungligen från Sotenäs Trä, kul – det är dem jag köper nästan allt material från. Träet i karmen var av bra kvalitet, kärnvirke som fortfarande mådde prima. Jag köpte detta fönster, och även det gigantiskt stora fönstret på kortsidan, i Bottna. Vet inte hur gammalt det är, men fint är det.
Förr ägnade man sig inte åt karmskruvstjafs. Då var det rejäla spik som gällde. På snedden… Det tog en god stund och några väl valda svordomar innan jag hade lyckats knacka ur resterna av dessa rejäla spik…
Lyckan man känner när man lyckats 🙂
I våg, i lod. Och fönstren kunde hakas på gångjärnen lätt som en plätt, och de gick att stänga perfekt.
Samma fönster utifrån. Jag har gjort något jag inte sett på andra byggen: tejpat runtom så att regnet inte kan komma åt isoleringen jag drevat springorna runtom med. Det kommer ta ett tag innan fönsterfodren kommer på plats, så detta blev lösningen. Plasttejpen och det galet starka limmet är visserligen inte eko-vänligt, men fukt och mögel är ju heller inget roligt alternativ… Den uppmärksamme läsaren lägger märke till att detta fönster INTE är målat (av mig, i rätt färg). Nä just det. Något måste jag ju spara till sommaren 😛 Och detta fönster är lätt åtkomligt både inifrån och utifrån.
Och i sista stund häromdagen, just innan mörkret var på ingång, kastade vi oss över La Grande Finale: entrédörren! Inköpt via Blocket i maj för 1000kr. Tung som ett jäkla AS! Mina värkande leder morrade varnande. Vi hade dock våra genihattar på. Jag kom på hur vi kunde använda lilla lastkärran, vi rullade fram dörren lätt som en plätt. Michael kom på att använda domkraft, dörren hissades på plats som ingenting! Jag balanserade dörren, han skötte domkraften. Tjopp, så satt den på plats och gick genast att stänga fint.
Det enda vi behövde göra var att skruva bort inbrottslisten i järn. Den tog emot så man var tvungen att smälla igen dörren hårt…
Jag gillar inte ”hårt”, och kommer inte ha stöldbegärliga prylar, så jag behöver inga järngrejor på min dörr.
Nyckel räcker fint! Och sedan: putta igen dörren lite lätt – och: ”klick”! Så otroligt häftigt det kändes!
Lyxig entré!!
(jag ska, i sinom tid, skrapa bort klistermärkena som ska skrämma bort tjuvarna)
(de är fula)
(det man tänker på drar man till sig)
(jag vill inte tänka på tjuvar)
(det har funkat hittills i mitt liv)
Som avslutning en bild på mina välanvända Fristads snickarbyxor, inköpta på Blocket (helt nya!) för ynka 200 kr. Är så glad för dem! Och för min envishet, som gör att jag är en jäkel på att dreva fönster. Inget slarv, varmt och dragfritt ska det bli i lilla stugan!

  1. Karin

    Så intressant att få delta i processen. Kul med bilder o kommentarer. Snart kan du tända ett ljus i schäsen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.