I begynnelsen var ordet.

Vilken resa mänskligheten har gjort sedan vi kom till jorden!

Språket har så tydligt ackompanjerat mänsklighetens utveckling. Från grottstadiet fram till nu….

  • Några lärde sig talets fördelar – det spred sig till fler.
  • Några lärde sig rista och tyda tecken – det spred sig fler.
  • Några lärde sig skriva och läsa längre texter – det spred sig till fler.
  • Några lärde sig tryckkonsten – det spred sig till fler.

Och se, idag! Information böljar fram och åter tack vare internet, tillgänglig åt nästan alla. Orden är allas!

Visst är det förunderligt magiskt? Tänk vad orden gör med oss! Vad mycket de betyder!

För många år sedan fick jag höra följande historia (fritt ur minnet):

Det var en gång för länge, länge sedan, i en liten by i en sömnig avkrok av landet, en helt vanlig storfamilj som levde ett helt vanligt liv. En dag fick föräldrarna ännu ett barn, men detta barn visade sig vara döv, till föräldrarnas stora sorg. Barnet lärde sig varken teckenspråk eller andra sätt att kommunicera, för föräldrarna var fattiga och okunniga. Alla i familjen hjälptes åt att ta hand om barnet, men kommunicerade inte med det, för de trodde inte det var någon mening. Barnet visade inga känslor eller behov. Inte ens när mormor, som tagit hand mycket om barnet, dog av ålderdom. Det gick flera år, barnet blev större, och inget ändrade sig. En vacker dag kom en beläst person till byn, med kunskaper om döva. Barnet fick lära sig kommunicera genom teckenspråk. Föräldrarna grät av lycka då de äntligen kunde kommunicera ed sitt barn. När en tid hade gått ville barnet veta varför alla i familjen hade haft “blöta ansikten” för en tid sedan. Det visade sig att barnet menade den tid då mormor hade dött och det hade varit sorg, alla hade varit mycket ledsna. Barnet bekräftade att det visste att mormor hade legat livlös i bostaden några dagar och att hon sedan hade försvunnit. Men barnet förstod inte varför de varit så “ledsna”. Vad var “död” för något? När barnet till slut förstod innebörden av ordet, kunde det plötsligt också gråta och sörja, lång tid efter händelsen hade ägt rum. Orden hade gett barnet tillgång till en värld av förståelse och känslor, som det under sin tid som döv inte hade haft tillgång till.

….

 

Utan ord vet jag inget, förstår jag inget. Inte om mig själv, inte om andra. Jag vill förstå, vill veta, mer och mer och mer.

Orden väller fram som ur en evig källa som aldrig slutar rinna. Orden får mig att resa inåt och utåt. När jag skriver möter jag min själ. När jag läser lär jag mig mer, om min egen och andras utvecklingsresor.

Därför skriver jag. Därför läser jag. För att smaka på livet. För att förstå mig själv och världen.

—————————————————————————————————————————————

Kontakta mig om du vill ha skrivhjälp!

 

 

  • Skrivuppdrag jag åtar mig: Texttyper såsom biografier, artiklar och reportage, tal, myndighetsbrev, hemsidestexter
  • Min gamla, privata blogg http://vovilolol.blogspot.se